Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою. Держава регулює лише її граничний рівень – постанова КМУ від 21.08.2019 №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньо будинкових систем про надання комунальних послуг» .

     У 2024 році граничний розмір абонентської плати складає 85,88 гривень, в т.ч.:

 – централізоване водопостачання – 42,94 грн. з ПДВ;

 – централізоване водовідведення – 42,94 грн. з ПДВ.

     Відповідно до законодавства України розмір плати за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента в місяць.

За два роки від останнього затвердження розміру плати за абонентське обслуговування (наказ КП «Нововолинськводоканал» НМР від 08.07.2024 р. №138у) відбулося зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб і рівня мінімальної заробітної плати, суттєво здорожчали матеріальні ресурси, послуги банків за приймання платежів, послуги зв’язку тощо.

Відтак, у зв’язку зі зростанням вартості складових витрат плати за абонентське обслуговування та за рекомендаціями депутатського корпусу міської ради, КП «Нововолинськводоканал» НМР провів перерахунок вартості цієї послуги, яку затверджено наказом по підприємству від 08.07.2024р. №138. Згідно з наказом розмір плати за абонентське обслуговування у розрахунку на 1 абонента в місяць з 1 серпня 2024 року становитиме 20,30 гривень, в тому числі:

  • централізоване водопостачання – 10,15 грн (з ПДВ);
  • централізоване водовідведення – 10,15 грн (з ПДВ).

     Відповідно до п.11 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговування абонентів (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньо будинкових систем водопостачання та водовідведення).

     Таким чином, до плати за абонентське обслуговування для споживачів
КП «Нововолинськводоканал» НМР входить:

– абонентський супровід (здійснення обліку обсягу спожитих послуг, нарахування плати за спожиті послуги, переоформлення особових рахунків, реєстрація приладів обліку у споживачів, обробка отриманої інформації про показники лічильників, програмне забезпечення для ведення обліку нарахувань);

– друк та доставка квитанцій;

– оплата послуг банків та інших установ з приймання та перерахування коштів споживачів;

– звірку даних, виготовлення та надання довідок;

– інформування управлінь соціального забезпечення.

     Дані витрати не включаються до структури тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

    При цьому звертаємо увагу, що витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у приватних будинках (приміщеннях) та квартирах багатоквартирного будинку (квартирні лічильники води) не включаються до складу плати за абонентське обслуговування.

     Відповідно до вимог ст.17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 №1314-VII, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку (споживачів комунальних послуг).

     Абонентська плата нараховується у фіксованому розмірі незалежно від того користувалися послугою чи ні. А також нараховується на один особовий рахунок незалежно, від кількості мешканців та об’єму споживання, і сплачується щомісячно – про що вказано у розрахунковій квитанції. Плата за централізоване водопостачання, централізоване водовідведення та абонентська плата приходить на один особовий рахунок, і тоді водоканал вже самостійно розподіляє ці послуги. Кошти споживачами сплачуються на банківський рахунок разом із послугами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

     Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Адміністрація КП «Нововолинськводоканал» НМР